Pandemi döneminde hayatımızın en çok etkilenen alanlarından biri olan eğitim 2020 yılında Mart ayının ortasından itibaren neredeyse tamamen okulda eğitime kapandı. Eğitimin durmaması için uzaktan eğitim, karma eğitim, hibrit sınıf, hibrit eğitim gibi kavramlar hayatımızın içine girdi. 2021 yılı itibarı ile Hibrit eğitim yada diğer bir deyişle karma eğitim modellerinin benimsendiği şekilde eğitimin devam edeceği ön görülmektedir. Uzaktan eğitim ile eğitmenler yani öğretmenlerin ve öğrencilerin anlatılan derse odaklanmalarının daha zor olduğunun tecrübesini geçtiğimiz dönemde yaşayarak görmemizi sağladı.
Hibrit eğitim modelinde sınırlı sayıda da olsa sınıfta bulunan öğrenciler ve uzaktan katılan diğer öğrencilerle sınıf bütünlüğü içinde daha etkili ve daha akıcı ders yapmaları sağlanmaktadır. Vodanet olarak hibrit eğitim modelinde “Hibrit Sınıflar” oluşturmak için teknolojik ekipman desteği sağlamaktayız.
Hibrit Eğitim Modeli Nedir ?
Karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.
Karma öğrenme geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması olarak düşünülmemelidir. Harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir.
Hibrit Sınıf Nasıl Kurulur ?
Öğretmen için kamera
Öncelikle okullarımızda bulunan mevcut sınıflarımız fiziksel olarak tüm öğrencilerin derse okulda katılımı düşünülerek tasarlanan sınıflardır. Üniversite yada ilköğretim kurumu fark etmeksizin hibrit sınıf olarak tasarladığımız sınıflarda kurumun talebine göre öğretmeni takip eden yada öğretmen masası ve tahta dediğimiz anlatım alanını dersi evden takip edecek öğrencilere aktaran 4K Ultra HD çözünürlüğünde video konferans kamerasını tavan askı aparatı ile konumlandırıyoruz. Bu sayede öğretmen yıllardır aynı sınıfta ders anlatıyormuş gibi dersin tüm detaylarını beden dili ile birlikte anlatmanın konforunu yaşama imkanına kavuşmaktadır. Ayrıca öğretmeni takip eden “Speaker Tracking” özellikli bir kamera seçilirse sınıf içinde tahtanın önünde hareket özgürlüğüne kavuşan öğretmen çok daha verimli anlatımlar gerçekleştirebilmektedir.
Sınıfınızın büyüklüğü ve sınıf tahtasının türüne göre doğru öğretmen kamerasını seçmek için Vodanet olarak ücretsiz keşif ve örnek sınıf demo çalışması ile canlı olarak detayları görebilirsiniz.
Yazı tahtası için kamera
Öğretmen için konumlandırılan kameranın yanında gerek tavan askı aparatı gerekse tripod ile yerleştirilen Yazı Tahtası Kamerası için konumlandırılması özellikle akıllı tahta kullanmayan yada akıllı tahta görüntüsünü çevrimiçi derslere aktaramayan öğretmenlerin sınıf tahtasına yazılan tüm ders notları ve anlatımları uzaktan eğitime katılan öğrencilerin yıllardır sınıftaymış gibi katıldığı derslerdeki gibi takip edebilmelerini sağlar. Vodanet olarak sınıftaki tahtayı aktarmaya yönelik tercik ettiğimiz kameraların konumu tercihimizi direk olarak etkilediğini belirtmemiz gerekiyor. Mesafe uzadıkça yüksek yakınlaştırma kabiliyetine sahip PTZ hareketli kameralar Hibrit Sınıf kurulumlarında tercihimiz olmaktadır.
Mikrofon ve hoparlör
Kusursuz görüntünün yanında HD kalitesinde ses Hibrit Eğitim modelini benimseyen okulların vazgeçilmezidir. Hibrit sınıf kurulumlarında kablosuz mikrofon ve hoparlör üniteleri öğretmenlerin işini kolaylaştırmaktadır. Öğretmen masası yada kürsü olarak tanımlayabileceğimiz alana konumlandırdığımız birinci mikrofon ve ses ünitesi eğitmenin tüm ders anlatımını uzaktan katılan öğrencilere hiçbir kelimeyi kaçırmadan eksiksiz aktardığı gibi evden derse katılan öğrencilerin soru ve cevaplarını sınıfta bulunan arkadaşlarına, öğretmenlerine aynı şekilde HD ses kalitesinde aktarılmasını sağlar. Sınıf içinden soru soracak yada sunumunu yapmayı isteyen öğrenciler için sınıfta konumlandırılan ikinci kablosuz mikrofon ve hoparlör ünitesi sayesinde diğer sınıf arkadaşları aynı sınıftaymış gibi konuşmasına olanak sağlar.
Akıllı tahta
Karma eğitime hazırlanan birçok eğitim kurumunda akıllı tahta çözümlerinin zaten konumlandırıldığını görümekteyiz fakat etkin kullanılmaması nedeni ile kara tahta gibi kullanılan akıllı tahtaların yenilenmesi yada güncellenmesi ile sınıfta alınan tüm ders notlarının uzaktan da katılan öğrencilerin canlı olarak izlemesini sağlarken geçmiş ders kayıtlarında da akıllı tahtaya alınan ders notlarının aynı anda izlenmesine olanak tanımaktadır. Sınıftaki öğrencilenin kendi tablet yada bilgisayarları ile kablosuz olarak sınıf tahtasına MiraCast, AirPlay, Google Cast teknolojileri ile bağlanmasını Vodanet olarak sağlayabildiğimiz gibi akıllı tahta üzerindeki görüntünün tüm öğrencilerin tablet yada bilgisayar ekranlarına yansıtılmasını sağlayabiliriz.
Sınıf içi ekranlar
Hibrit eğitim modelinde evden katılan öğrencile ile sınıftaki öğretmenin tam etkileşim içinde bulunabilmesi için genelde tavan askı aparatı ile sınıfın en arkasına yerleştirdiğimiz 1 yada 2 ekran ile uzaktaki öğrencilerin öğretmen ile göz temasının kurulmasını sağlıyoruz. Sınıf büyüklüğü ve katılımcı sayısı ekran büyüklüğünü etkilediğinden sınıfınızın fiziksel koşullarına göre en uygun kurulumu Vodanet olarak gerçekleştirebiliriz.
USB Hub neden tercih ediyoruz ?
Vodanet olarak karma eğitim modeline hazırladığımız Hibrit Sınıflarda öğretmenin bilgisayarının konumlandırıldığı alana tüm bağlantıların yapılmasına olanak sağlayan USB-C yani Type-C özellikli bir HUB ile kablo karmaşasına son vermeyi öneriyoruz. Kameralar için gelen USB kablolar, mikrofonlar için gelen kablolar, ekran yada projeksiyon cihazı için HDMI, VGA kablo, ağ girişini sağlayan RJ45 ethernet kablosu gibi tüm bağlantı kabloların bağlandığı USB Hub ünitesi tek bir USB-C kablo bağlantı ile öğretmen bilgisayarının tüm hibrit sınıf sistemine saniyeler içinde bağlanmasını sağlar ve anında derse başlamaya imkan tanır. Hiçbir vakit kaybı olmadan, teknik destek gibi talepleri ortadan kaldırarak dersler sorunsuz olarak gerçekleşir. Ayrıca bu senaryoda eğitmenin bilgisayarı yeni nesil Type-C üzerinden güç desteğine sahip ise ders sırasında şarj olacağıdan batarya sorunu, adaptör bulmak gibi problemlerin oluşmasına izin vermeden ortadan kaldırır. USB Hub ile kurumsal kablolu ağ bağlantısı kurulduğundan görüntüde donma, görüntü kalitesinde bozulma gibi sorunların oluşmasının önüne geçilmektedir.
Türkiye’nin bir çok lider eğitimde kurumunda yaşadığımız kurulum tecrübesi ile okulunuzun hibrit sınıf kurulumlarını birlite yapabiliriz. 0216 340 76 40 bizi aramanız yeterlidir.
Leave a Reply